vineri, 12 noiembrie 2010

Copiii din ziua de azi

Ati observat? Asa ii invata acum: daca iei note bune, te trimite mamica in Ibiza si iti da si 3 gagici si o masina super sa iti faci de cap. Toti copiii cauta recompense materiale si nu sunt niciodata motivati cu adevarat sa faca nimic.

Copiii si adolescentii de azi mi se par a fi foarte rai unii cu altii, dar si cu familia lor. Isi pierd total respectul fata de parintii care le fac toate poftele. Ce se intampla atunci cand un parinte nu isi poate tine o promisiune pentru ca nu mai are posibilitati materiale? Ce se intampla cand nu mai stie cum sa il motiveze pe copilul sau sa invete, sa faca sport, etc.? Dar cand parintele isi da seama ca ceva nu e in regula? Ce se intampla cand il cearta pentru un comportament neadecvat? Sau cand ii vorbeste despre droguri sau cand vrea sa discute despre viata? Dar ce se intampla cu parintii cand imbatranesc, nu mai au ce sa le ofere si dragii lor copii sunt nepasatori?

Imi amintesc cat de rusine ne era cand ne certau profesorii, ce sa mai zic de parinti. Am fost invatati ca totul se obtine prin munca, efort, ca trebuie sa te gandesti si la cei din jur. Am invatat ce inseamna respect.

Copilul e obisnuit sa i se ofere ceva intotdeauna, sa nu fie mustrat niciodata, sa faca doar ce vrea el si sa fie laudat pentru asta. E imun la observatii, mustrari, certuri. Nici nu ii pasa. Sau, mai rau, riposteaza si isi cearta parintele sau raspunde nerespectuos unui adult.
Tin minte, de exemplu, intr-o seara, in vestiar, o fetita de 3-4 ani isi certa rau bunica pentru ca "se misca prea incet" cand o imbraca sa plece spre casa. Stiu copii care le adreseaza parintilor cuvinte precum "prost", "tampit", "nebun", "handicapat".

Li se ofera totul pe tava. Au totul la dispozitie. Ma intreb cateaodata, cum vor trai unii dintre acesti copii atunci cand vor ramane fara parinti? Cine la mai da totul de-a gata?
Ma gandesc ca rautatea care este acum intre ei va fi intre adultii de maine. Nu mai exista iubire adevarata, exista mandrie, cine are cel mai grozav partener, interese financiare, sociale. Exista "pile", nu castig corect. Nu mai vad sinceritate, corectitudine. Azi castigi doar daca ai cu adevarat tupeu, daca esti obraznic, rece, indiferent, daca cunosti pe cine trebuie.

Si cine e vinovat? Ei, copiii? As zice ca parintii. Cum au putut pleca din tara au plecat si si-au lasat odraslele in tara asta mizerabila. Dar nu tara e problema ci lipsa mamei sau a tatalui ori a amandurora. Sau, daca nu au plecat din tara, isi lasa copiii in crese, gradinite, in scoli cu program prelungit. Ii lasa acolo dimineata si ii iau seara. Ii duc acasa si nu vorbesc despre nimic. Ii culca si gata. A doua zi, de la capat.

Noi am avut parintii langa noi si am invatat ce inseamna familie, iubire, unitate. Am vorbit cu ei si despre scoala si despre prieteni, despre cum se face una, cum se face alta, am vorbit despre sentimente si am primit lectii de viata fara sa spunem "ce plictisitor", "ce ma intereseaza pe mine?".
Am avut parintii langa noi in toate sarbatorile si la toate zilele de nastere. Au fost langa noi cand am facut prostii si ne-au facut sa intelegem de ce nu e bine sa facem ceva. Ne-au facut sa gandim inainte de a actiona. Ne-au facut sa gandim .... in general.
Au stat cu noi si ne-au invatat sa citim, sa scriem, sa socotim, s-au jucat cu noi cand eram mici. Ne-au facut mancare cu mainile lor. Ne-au facut sa ii ajutam in casa fara sa uram sa facem asta.

Astazi, copiii nu mai au parinti, au bone. O bona nu e familie. E un strain caruia nu-i pasa decat ca isi primeste banii. Cred ca din cauza lipsei parintilor sunt asa cum sunt. Parca nu mai au sentimente. Poate e felul lor de a se revolta.

Azi parca totul se intoarce la salbaticie, in epoca de piatra. Nu stiu ce e aceea emotie, iubire, compasiune pentru ca nu a fost nimeni langa ei sa ii invete.

Si educatia! Vai, educatia! Stiu un copil care abia in clasa a 3-a stie sa citeasca cat de cat, dar nu sunt sigura daca stie inca sa scrie. Nu stiu sa vorbeasca corect romaneste si sunt foarte "slow" in gandire.
Un pusti de 12 ani nu isi mai saluta tanara profesoara, ci ii face din ochi si ii zambeste nesimtit. Stie deja de ani buni ce aia film porno si cunoaste gesturi cu conotatie sexuala. Nu are nicio rusine sa le reproduca, stiind ce inseamna. Si fara sa stie cu adevarat ce e aia atractie, copie comportamentul celor mai mari, care se dau la fete "bune". Fara sa stie de ce, apreciaza formele unei domnisoare.
Cum ii raspunzi unui astfel de copil atunci cand se manifesta corespunzator cunostintelor despre care vorbesc? Ce poti sa ii spui daca el doar asta stie si habar nu are de respect?

Chiar daca copiii de azi sunt mai destepti decat eram noi la varsta lor, in sensul ca stiu mai multe lucruri, au mai multe informatii, e pacat ca "se maturizeaza" mai repede. Si totusi par mai prosti, ca si caracter, comportament.

Poate copiii nostri, ai celor care inca mai gandim, vor aduce o schimbare in bine. Poate incepe lumea sa isi dea seama ca e gresit sa iti abandonezi copilul, sa nu mai vorbesti cu el, sa nu il mai asculti.
Eu asa sper. Alfel, mi-e frica cum va trai viitoarea bunica ce voi fi, candva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu